Spotify gebruiken in uw bedrijf. Mag dat?

Streamingdienst Spotify wordt door consumenten massaal gebruikt om naar muziek te luisteren. Spotify wordt daarnaast steeds vaker ingezet in winkels, horecazaken of wachtzalen voor klanten. Op die manier kan een ondernemer playlists maken om een bepaalde sfeer te creëren. Maar mag dat wel?

Het antwoord is: nee

Streamingdiensten zoals Spotify mogen uitsluitend voor persoonlijk gebruik worden ingezet. Spotify Free en Spotify Premium beperken zich tot het persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik.

Dit staat vermeld in de algemene voorwaarden van deze streamingdiensten. Publiek toegankelijke plaatsen, zoals bedrijven, restaurants en café’s, kunnen dus geen gebruik maken van deze streamingdiensten. Bij een controle van Buma/Stemra of Sena riskeert u een hoge boete.

De oplossing: Synerplay

Synerplay heeft wél toestemming van de muziekindustrie om muziek te verspreiden aan bedrijven. Als erkende leverancier voor zakelijk muziek gebruik betaalt Synerplay muziekrechten.

Muziekrechten

Er zijn twee soorten muziekrechten van toepassing bij gebruik van een muziekdienst. Dit zijn de reproductierechten en de openbaarmakingsrechten.
De vergoeding voor de reproductierechten is de vergoeding die u aan Synerplay betaalt, omdat u gebruik maakt van een muziekdatabase. Die vergoeding is voor Synerplay klanten al verrekend met het maandelijkse/jaarlijkse tarief. Wij storten dit bedrag rechtstreeks door aan de rechtenmaatschappijen (Buma Stemra en Sena).

Licentie aanvragen

U heeft twee licenties nodig als u muziek afspeelt in een publieke ruimte: één bij Buma Stemra en één bij Sena. Deze licenties betaalt u zelf rechtstreeks aan de rechtenmaatschappijen. Deze licentie is noodzakelijk en geldt voor alle soorten muziekbronnen.

Meer informatie en tarieven vind u op deze website: www.mijnlicentie.nl

Zien is geloven